Image default
EkonomiManşet

Akaryakıtta usulsüzlüğü bitirecek sistem 2025’te zorunlu olacak

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, gelecek yıldan itibaren vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu hale gelerek, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybının da önüne geçecek. uygulamadan 8 milyon araçta zorunlu olacak ve takmayana rekor ceza gelecek.

Akaryakıtta usulsüzlüğü bitirecek sistem 2025’te zorunlu olacak

TAKMAYANA REKOR CEZA

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek ve vergi kaybını engellemek için geliştirdiği yerli ve milli sistem olan UTTS’nin tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. UTTS, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik tanıyarak fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Böylece araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sayesinde akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan ve her yıl 15 milyar lirayı bulan vergi kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. UTTS, devletin vergi güvenliğini sağlarken diğer taraftan da akaryakıt sektöründe rekabet ortamı oluşturacak.

SON TARİH 31 ARALIK 2024

UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kişi ve kuruluşların, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara taşıt tanıma birimini 31 Aralık 2024’e kadar taktırmaları gerekecek. UTTS kapsamında yükümlü kılınmamış bireysel taşıt sahipleri ise sistemden isteğe bağlı şekilde faydalanabilecek. Sistem kapsamında vergi mükellefleri, akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmek için söz konusu alışverişleri sırasında, UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren ödeme kaydedici cihaz fişi almakla yükümlü kılındı. 31 Aralık 2024’ten sonra UTTS’den düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi indirimine konu edilemeyecek.

ŞİRKET ARACI SAHİPLERİ HANGİ İŞLEMLERİ YAPACAK?

– Firmalar www.utts.gov.tr” internet adresine, kullanıcı adı ve şifre ile girdikten sonra, başvuru işlemi başlatarak UTTS Ana Kullanıcı Hesabı açacaklar ve bütün süreç bu sistem üzerinden yürütülerek sonuçlandırılacaktır.

– Başvuru sahipleri TTB montajı yaptıracağı araca ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyecekler ve gereken ödemeyi Darphane’nin hesabına yapacaklardır.

– Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra yetkili TTB montaj  firmasına TTB montajı için müracaat edecektir. Turpak’ın hali hazırda 300 montaj noktası bulunuyor. İşlem yaklaşık 15 dakika sürüyor.

– Araç sahipleri TTB montajları için Darphane’ye ödediklerinin dışında yetkili servislere herhangi bir bedel ödemeyecekler.

– TTB montajını yaptıran araç sahibi UTTS sistemine sahip olan istasyondaki pompalardan yakıt alabilecek ve yakıt aldıktan sonra da gider yazabileceği yakıt fişini alacaktır.

300 ADET YETKİLİ UTTS MONTAJ SERVİSİ BULUNUYOR

Turpak Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz ise, “Ayda ortalama 50 bin adet araca, 81 ilde en hızlı şekilde montaj gerçekleştiriyoruz. Turpak, UTTS yetkili taşıt montaj servisi olarak Darphane tarafından akredite edilmiş durumda. Bugün itibarıyla mevcut servislerimize yeni eklenen montaj noktaları ile beraber 300 taşıt montaj yetkili servis noktası ve mobil ekibe ulaşmış durumdayız. Her gün yeni eklenen servis noktalarının yetkili taşıt montaj servis başvuruları devam ediyor. Çok kısa bir süre içerisinde servis  noktası ve mobil ekip sayımızı da 400’ün üzerine çıkararak herkes tarafından ulaşılabilir ve böylece Türkiye’nin en geniş taşıt montaj ağına sahip olmayı hedefliyoruz” dedi.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Turpak Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol, UTTS, yani Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmenin amaçlandığınısöyledi. Kurulum ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne verilen UTTS’nin paydaşları arasında akaryakıt dağıtım şirketleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, yetkili donanım üreticileri, yetkili taşıt ve istasyon montaj firmaları, yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihaz üreticileri (YN Pompa ÖKC) ve taşıt sahibi mükellefler yer alıyor. Sistem kapsamında yükümlü kılınan taşıtların yakıt depo girişlerine, taşıt tanıma birimi takılacak, bu sayede taşıtın sahiplik ve plaka bilgisi kayıt altına alınacak.

 

KAYNAK: TÜRKGÜN

 

Related posts

Nazmiye Muratlı, Paralimpik Oyunları’nda bronz madalya kazandı

admin

Türkiye’den dev enerji yatırımı anlaşması!

admin

ASELSAN, haksız ambargoya karşı en net yanıtı Azerbaycan’da verdi

admin